Τι είναι ο/η Ακαδημαικός/ή Σύμβουλος Σπουδών;
Το Τμήμα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει τον θεσμό του Ακαδημαϊκού Συμβούλου. Ο θεσμός αυτός διευκολύνει τους προπτυχιακούς φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με τον πιο ορθολογικό και πιο αποδοτικό τρόπο. Ο/Η Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος Σπουδών (ΑΣΣ) είναι εσωτερικό μέλος ΔΕΠ που διδάσκει στο ΠΠΣ και προσφέρει εθελοντικά την εμπειρία που έχει αποκομίσει σε θέματα εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας. Ο/Η Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος Σπουδών παρέχει καθοδήγηση για την ανάπτυξη και την επίτευξη ουσιαστικών εκπαιδευτικών, επαγγελματικών και προσωπικών στόχων των προπτυχιακών φοιτητών/τριών. Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος επιλέγει τον τρόπο προσέγγισης και βοήθειας των φοιτητών που του ανατίθενται.
Ρόλος του/της Ακαδημαϊκού/ής Συμβούλου Σπουδών
Γενικά ο/η Ακαδημαϊκός/η Σύμβουλος Σπουδών:
-
παρακολουθεί την ακαδημαϊκή πορεία των φοιτητών/τριών κατά τη διάρκεια της περιόδου καθοδήγησης,
-
υποδεικνύει στους/στις φοιτητές/τριες τον βέλτιστο τρόπο για την επίτευξη των ατομικών τους στόχων σε κάθε επίπεδο των σπουδών,
-
παρέχει υποστήριξη στους/στις φοιτητές/τριες αναφορικά με ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν και εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη των σπουδών τους,
-
ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε συνέδρια/ημερίδες κ.α.
-
διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ φοιτητών/τριών και διδασκόντων.
-
μπορεί να καλέσει σε συνάντηση τον/τη φοιτητή/τρια σε περίπτωση που του ζητηθεί από κάποιο μέλος του διδακτικού προσωπικού του Π.Μ.Σ., το οποίο διαπιστώνει προβλήματα στην πορεία των σπουδών του/της φοιτητή/τριας.
Επιπλέον ο/η Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος Σπουδών ενημερώνει και συμβουλεύει τους φοιτητές για όλα τα παρακάτω:
-
Περιεχόμενο μαθημάτων, συμμετοχή σε εργαστήρια, αξιοποίηση των υποδομών του Τμήματος, δυσκολίες, τρόποι αξιολόγησης μαθημάτων, ενθάρρυνση του φοιτητή να συμμετέχει σε προόδους, εργαστήρια, σειρές ασκήσεων, ενισχυτική διδασκαλία με επιπλέον φροντιστήρια κλπ που βοηθούν τον φοιτητή να κατανοήσει και να περάσει το μάθημα.
-
Περιεχόμενο μαθημάτων επιλογής και συζήτηση με τον φοιτητή για τα προσωπικά ενδιαφέροντα πριν τη τελική επιλογή του μαθήματος.
-
Συζήτηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.
-
Επιλογή θέματος πτυχιακής εργασίας και θέσης για πρακτική άσκηση.
-
Μεταπτυχιακές σπουδές (στο Τμήμα, στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό).
-
Επαγγελματικές προοπτικές (ευκαιρίες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερο επάγγελμα, θέσεις εργασίας στο εξωτερικό).
-
Συζήτηση οποιουδήποτε οικογενειακού προσωπικού ή άλλου θέματος το οποίο δημιουργεί εμπόδια στις σπουδές.