ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 Με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές συμμετοχές ολοκληρώθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Νέες Προοπτικές και Σύγχρονες Προκλήσεις στα Επαγγέλματα του Αθλητισμού”, το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την Παρασκευή 30 Μαρτίου έως και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Στο συνέδριο το οποίο τελούσε υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σπάρτης, έλαβαν μέρος κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο του Αθλητισμού και της Διοίκησης, διεθνώς διακεκριμένα στελέχη από το σύνολο των συναφών επαγγελμάτων, γνωστοί ακαδημαϊκοί από τις Ανώτατες Σχολές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας, απόφοιτοι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του ΤΟΔΑ και άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας. Συνολικά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 160 επιστημονικές εργασίες, διεξήχθησαν εννέα στρογγυλές τράπεζες και έγιναν βιβλιοπαρουσιάσεις.

 Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έλαβε χώρα την Παρασκευή το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατά την τελετή έναρξης χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Γεώργιος Κυπραίος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης Θεόδωρος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Κούβελος Ισίδωρος, ενώ προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της FIBA, κ. Ζαγκλή Ανδρέα, ο οποίος είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΟΔΑ "Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων". Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητήριου Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου κ. Μαρινόπουλου Γιάννη, η Αντιπρόεδρος κ. Σαρελάκου Κωνσταντίνα και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Παναρίτης Γιάννης, ο οποίος τόνισε ότι «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ΤΟΔΑ αποτελούν τα μελλοντικά μέλη του Επιμελητηρίου. Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού αποτελεί για τους νέους μια δυναμική επιλογή σπουδών η οποία παρέχει πληθώρα επαγγελματικών δυνατοτήτων και ευκαιριών».

 Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν ο Ομότιμος Καθηγητής, πρώην πρόεδρος του ΤΟΔΑ Κωνσταντίνος Μουντάκης, ο αείμνηστος Καθηγητής του Τμήματος Θεόδωρος Αυγερινός, καθώς και ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, ως πρότυπο συλλόγου που ισοσκέλισε τα έξοδά του την περίοδο της πανδημίας της νόσου covid 19.

 Πριν την τελετή έναρξης, στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου φυτεύτηκε μια ελιά στη μνήμη του αποφοίτου του Τμήματος Παναγιώτη Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, παρόντων των γονέων του. Φυτεύτηκαν επίσης ελιές προς τιμήν του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και της χάλκινης Ολυμπιονίκου της Ιστιοπλοΐας Σοφίας Παπαδοπούλου, η οποία είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού.
 

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν οι κάτωθι θεματικές ενότητες:

 •  Αθλητική Επικοινωνία και ΜΜΕ
 •  Σύγχρονη Αθλητική Διακυβέρνηση
 •  Αθλητικός Τουρισμός και Αθλητικές Διοργανώσεις
 •  Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και Αθλητισμός
 •  Διοίκηση, Στρατηγική, Ηγεσία και Διαχείριση Ενδιαφερομένων στον Αθλητισμό
 •  Αθλητικό Μάρκετινγκ και Χορηγίες
 •  Αθλητική Συμπεριφορά και Ψυχολογία Καταναλωτή
 •  Μεγάλα αθλητικά γεγονότα – Ολυμπιακοί Αγώνες
 •  Ηλεκτρονικός Αθλητισμός, Καινοτομία και Τεχνολογία
 •  Οικονομικά του αθλητισμού
 •  Αθλητικό Δίκαιο και Ηθική
 •  Διαχείριση Δημόσιας Υγείας και Φυσικής Δραστηριότητας
 •  Ανάπτυξη Αθλητισμού και Κοινωνικο-Πολιτιστικές Προοπτικές
 •  Εκπαίδευση και αθλητισμός
 •  Ευρύτερες, νέες και κρίσιμες πτυχές της διαχείρισης του αθλητισμού
 •  Αθλητισμός και διατροφή
 •  Αθλητισμός και αποκατάσταση


Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 2/4 με επίσκεψη των συμμετεχόντων στον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. Την ευθύνη της ξενάγησης είχε η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Σπηλιοπούλου Ιωάννα.

 Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου δήλωσε μετά την λήξη των εργασιών: «Το Συνέδριο κατέδειξε τον κομβικό ρόλο του τμήματος στις σπουδές του Αθλητισμού και της Διοίκησης του, αλλά και του συνόλου των συναφών επαγγελμάτων και έβαλε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου και της επιστημονικής έρευνας. Ευχαριστούμε όλες και όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαιτέρως επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος στην προετοιμασία, την οργάνωση και τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μας. Χαιρετίζουμε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες που εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κα Καρυοφύλλη Ιωάννα».

1

2

3