Αγαπητές πρωτοετείς φοιτήτριες

Αγαπητοί πρωτοετείς φοιτητές

Εκ μέρους των διδασκόντων και του γραμματειακού-διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σας συγχαίρω για την είσοδό σας στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και σας καλωσορίζω θερμά στο Τμήμα μας.

Το Τμήμα, το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό Τμήμα με αποκλειστικό αντικείμενο την Διοίκηση του Αθλητισμού, ήταν, από τη δημιουργία του –  το 2003 –  και φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρο στη διδασκαλία της θεωρίας και των σύγχρονων εφαρμογών των εν λόγω γνωστικών αντικειμένων. Το Τμήμα παρουσίασε φέτος μια άνοδο της βάσης του κατά 1500 μόρια περίπου, και 100 φοιτητές κατάφεραν να επιτύχουν να εισέλθουν σε αυτό. Επίσης, τα στατιστικά των προτιμήσεων των επιτυχόντων έδειξαν ότι 31 στους 100 φοιτητές είχαν δηλώσει το Τμήμα ως 1η προτίμησή τους, αλλά και οι περισσότεροι από τους μισούς το είχαν δηλώσει στις 3 πρώτες προτιμήσεις τους στο Μηχανογραφικό. Αυτό φανερώνει ότι οι σπουδές στο Τμήμα είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής και ότι οι φοιτητές που μας επέλεξαν, διαβλέπουν ευοίωνες προοπτικές επαγγελματικής και ακαδημαϊκής καταξίωσης. Το γεγονός αυτό μας γεμίζει με χαρά, αλλά και με αισιοδοξία και ευθύνη για το έργο μας.

Άλλωστε, οι σπουδές στο Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού συνδυάζουν την θεωρία με την πράξη, εξασκούν την κριτική ικανότητα, ενθαρρύνουν την άμιλλα και την συνεργασία. Πέρα από τις διαλέξεις και τη συζήτηση, οι διδακτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στο χώρο της Διοίκησης Αθλητισμού σε πραγματικό χρόνο και την παραγωγή σχετικών αναλύσεων
  • την συλλογή πραγματικών στοιχείων από βάσεις δεδομένων και ανάλυσή τους με Η/Υ
  • αναλύσεις πραγματικών καταστάσεων (case studies)
  • παρουσιάσεις φοιτητών
  • διαλέξεις από κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και αθλητικών οργανισμών
  • πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και αθλητικούς φορείς (για φοιτητές του 4ου έτους)

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι σύγχρονο και εφάμιλλο των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, ενώ η ερευνητική υποδομή που έχει αναπτυχθεί είναι από τις πλέον ισχυρές και ανταγωνιστικές. Τούτο επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, από την πορεία των αποφοίτων μας, πολλοί εκ των οποίων σε σχετικά μικρή ηλικία ανελείχθησαν σε υψηλόβαθμες θέσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της Διοίκησης Αθλητισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από τις διακρίσεις που έχουν λάβει οι διδάσκοντες του Τμήματος, αλλά και από την αναγνώριση του Τμήματος από την αγορά. Οι πρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας, το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, η διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, η συνεχής επαφή με τον «κόσμο της αγοράς» και η εξαιρετική ερευνητική υποδομή του Τμήματος καλλιεργούν γόνιμο έδαφος για την εκπαίδευση των φοιτητών. Σε αυτά προσθέσατε το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για την πρόοδό σας. Ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται, ανάμεσα σε άλλα, με τη συνεχή καθοδήγηση των φοιτητών ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τον χρόνο των σπουδών τους και να θέσουν τις βάσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους – όποιο και αν είναι το επόμενο βήμα τους (εργασία ή μεταπτυχιακά).

Αγαπητές φοιτήτριες

Αγαπητοί φοιτητές

Το Τμήμα έχει υιοθετήσει και ακολουθεί με σταθερότητα την «πολιτική των ανοικτών θυρών». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι καθηγητές του Τμήματος είναι στη διάθεσή σας – είτε στις ώρες γραφείου που ανακοινώνονται είτε και εκτός αυτών, κατόπιν συνεννόησης μέσω email – να μιλήσουν μαζί σας και να σας κατευθύνουν για ζητήματα που σας απασχολούν. Είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς, τους διδάσκοντες, να βρισκόμαστε μαζί σας, να σας ακούμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και να σας υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ομοίως, το διοικητικό-γραμματειακό προσωπικό του Τμήματος είναι πάντα πρόθυμο να απαντήσει σε ερωτήσεις σας, να σας καθοδηγήσει και να σας παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη.

Το Τμήμα είναι σταθερά προσηλωμένο στην εμπέδωση και ενίσχυση της αριστείας. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα έχει υιοθετήσει και λειτουργεί πρόγραμμα υποτροφιών και βραβείων προκειμένου, αφενός, να επιβραβεύσει τους άριστους σε επίδοση φοιτητές και, αφετέρου, να δώσει σε όλους τους φοιτητές το κίνητρο προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των προσπαθειών τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μεγιστοποίηση των προσπαθειών σας για την κατάκτηση της γνώσης στα μαθήματα που θα διδαχθείτε από το πρώτο κιόλας έτος της φοίτησής σας στο Τμήμα πρέπει να είναι στόχος όλων σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει στη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, στις μεταπτυχιακές σας σπουδές, στη διεκδίκηση υποτροφιών από κοινωφελή ιδρύματα για μεταπτυχιακές σπουδές, και στην αναζήτηση θέσης απασχόλησης στον εργασιακό χώρο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, εισέρχεστε σε μια νέα, συναρπαστική κοινότητα. Για να επωφεληθείτε τα μέγιστα από την συμμετοχή σας σε αυτή την κοινότητα σας προτρέπουμε να είστε «ενεργοί πολίτες» αυτής της κοινότητας: να είστε «ενεργοί» και συνεπείς σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, αλλά να είστε «ενεργοί» και έτοιμοι να επωφεληθείτε από τη συναναστροφή σας με νέους ανθρώπους. Σας προτρέπουμε να επικοινωνείτε και να ανταλλάσετε απόψεις, να αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη και τη δύναμη της γόνιμης και με επιχειρήματα αμφισβήτησης, να γνωρίσετε τους συμφοιτητές σας και να κάνετε φίλους, να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας· και να δημιουργήσετε τις πλέον ευχάριστες αναμνήσεις από την φοιτητική σας ζωή…

Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας και την είσοδό σας στο πανεπιστήμιο!

Εκ μέρους όλων – των διδασκόντων και του διοικητικού-γραμματειακού προσωπικού του Τμήματος – σας εύχομαι καλό ξεκίνημα!

Παναγιώτης (Τάκης) Αλεξόπουλος

Αν. Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού,

Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητας Ζωής
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου