Βασικά θέματα των εργασιών ήταν: α) ο κλάδος του διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα με έμφαση στις οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες, υπό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, β) το κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτομία, γ) η σχέση του στοιχήματος με την κοινωνία και ειδικότερα τα θέματα χορηγικής πολιτικής, διαφήμισης και επικοινωνίας και δ) η παιγνιοποίηση και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος των e-sports.

Την ημερίδα προλόγησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Α. Κατσής, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγ. (Τάκης) Δ. Αλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Χ. Τσέκερης.

Επίσης, την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και σύντομες παρεμβάσεις εκπρόσωποι της κυβέρνησης όπως ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπως ο κ. Κ. Μπογδάνος,  ο κ. Γ. Βλάχος, ο κ. Γ. Παππάς, ο κ. Μ. Κάτσης και ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, κ. Ε. Καραγρηγορίου πραγματοποίησε σύντομη ενημέρωση σχετικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που ενσωματώθηκε στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο. Συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους άνθρωποι από τον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό περιβάλλον καθώς και από το χώρο του αθλητισμού και των επιστημών.

Το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε, ως κοινή συνισταμένη, είναι η άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός Επιστημονικού Ινστιτούτου ενασχόλησης με σχετικά αντικείμενα, συμβαδίζοντας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα με στόχο α) την έρευνα και ανάπτυξη του κλάδου με επιστημονικά κριτήρια και μεθοδολογίες, β) την εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση στελεχιακού δυναμικού, γ) τη διαμόρφωση στρατηγικών με βάση ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και γ) κυρίως την αξιοποίηση της μακρόχρονης εμπειρίας που διαθέτει η χώρα μας στο αντικείμενο.

Η ίδρυση ενός αντίστοιχου Επιστημονικού Ινστιτούτου προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδειχθεί προοδευτικά σε σημαντική δύναμη σε ζητήματα τεχνολογικής καινοτομίας, οργάνωσης και διαχείρισης του αθλητικού στοιχήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην ανάσχεση του “brain drain”.

Από όλους τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες τονίστηκε επανειλημμένα η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που με οργανωτική και επιστημονική συνέπεια, παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια τις σχετικές εξελίξεις στο χώρο του αθλητικού στοιχήματος συμβάλλοντας με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος διαλόγου μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης, αθλητικός και επιστημονικός κόσμος).

Βασικό θέμα στην έναρξη της συζήτησης αποτέλεσε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και η αδειοδότηση των παρόχων διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα, οι προκλήσεις αλλά και τα προβλήματα που διαφαίνονται στην υλοποίηση μιας ιδιαίτερα γρήγορα αναπτυσσόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις.

Η ανταπόκριση απέναντι στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για ρύθμιση της αγοράς στοιχηματισμού στην Ελλάδα είναι θετική αλλά επισημάνθηκε ότι χρήζει συγκεκριμένων βελτιώσεων, προκειμένου να στηριχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να ενισχυθούν τα οφέλη προς την κοινωνία. 

Στις επόμενες συνεδρίες το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε θέματα χρηματοδότησης του αθλητισμού, μέσω χορηγιακών προγραμμάτων, σε ζητήματα σχετικά με τη διαφήμιση και την επικοινωνιακή στρατηγική καθώς και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, συζητήθηκε η διαμόρφωση και εξέλιξη της σχέσης του επίγειου με το διαδικτυακό στοιχηματισμό, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός καθολικού πλαισίου ισόνομης λειτουργίας και ανάπτυξης.

Ο χώρος των e-sports απασχόλησε τις εργασίες της ημερίδας κυρίως ως ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό και αθλητικό περιβάλλον, που επηρεάζεται από την τεχνολογική καινοτομία. Κύριο συμπέρασμα είναι ότι τα e-sports αναδεικνύουν νέες προοπτικές και διαμορφώνουν ανταγωνιστικές οικονομίες και δημιουργικές αγορές. Αναφορά έγινε στις κοινωνικές, ψυχολογικές και νομικές προεκτάσεις και προβλήματα της ενασχόλησης με το χώρο του στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων γενικά σε μια εποχή τεχνολογικού μετασχηματισμού και διοικητικής αναδιάρθρωσης.

Με την πεποίθηση ότι οι εργασίες της ημερίδας συνέβαλαν πραγματικά στην ανάδειξη των προκλήσεων και των προοπτικών του αθλητικού στοιχηματισμού ως τομέα ουσιαστικής οικονομικής δραστηριότητας, δόθηκε η υπόσχεση για την συνέχιση της προσπάθειας με μια νέα ημερίδα με επίκαιρα ζητήματα σύντομα.